Кокосові горіхи, або кістянки кокосової пальми з ботанічної точки зору, давно стали одним із символів тропічного достатку, вони доступні практично по всьому світу. Але до сих пір особливості їх вживання і властивості викликають багато питань, а також оточені безліччю міфів.
Чим відрізняється зелений кокос від коричневого
Різниця між плодами зеленого і коричневого кольорів приблизно та ж, що між оливками і маслинами — перший є недостиглим плодом, а другий повністю визріли і заодно змінилися під сонячними променями.
Розкриваючи тему того, як і з чим їдять кокос, важливо відзначити, що саме в зелених плодах пальми є те, що називають кокосовою водою — прозора, солодкувата рідина. У міру дозрівання вона біліє і густіє, по великій частині висихає. Зате тепер горіх ідеально підходить для переробки в стружку та інші продукти.
Склад і користь
Енергетична цінність горіха становить 354 ккал для м’якоті і 228 ккал для води. Але незважаючи на це, обидва продукти можна вживати при схудненні, так як кокос містить легкозасвоювані білки, поліненасичені жирні кислоти, а в м’якоті присутній клітковина, здатна надовго вгамовувати голод і покращувати травлення.
Кокоси з найдавніших часів радять їсти для відновлення після важких довгих хвороб, зміцнення фізичних сил і захисту від серцевих захворювань.
Вчені все ще продовжують вивчати властивості кокосової води і відкривати її нові цілющі властивості. Але вже точно відомо, що вона не тільки чудово втамовує спрагу в літню спеку, але і здатна омолоджувати клітини, прискорювати процес кровотворення і навіть підвищувати фертильність жінок.
Застосування в кулінарії
Розповісти про те, як і з чим їдять кокос, неможливо не згадавши легендарне кокосове молоко. Насправді, це просто назва одного з напоїв, в який можна переробити горіхову м’якоть.
Для цього потрібно свіжа кокосова стружка, яку заливають окропом і витримавши деякий час, спочатку пробивають блендером до стану кашки, а потім віджимають те, що і називається молоком.
М’якоть горіха використовується для приготування стружки, затребуваною кондитерами для прикраси десертів, її також перетворюють в цукерки і батончики для спортивного харчування.
Користь і особливості кокосового цукру
Цей продукт не має відношення безпосередньо до плодів. Але його також виробляють з кокосової пальми-переробляючи її сік. Такий цукор цінують за низький глікемічний індекс, він вважається безпечним для людей з цукровим діабетом і тих, хто стежить за фігурою. Його широко використовують в приготуванні десертів і випічки.
Шкода і протипоказання
Горіх з обережністю слід вживати при порушеннях функцій щитовидної залози, так як він здатний значно впливати на роботу органу, посилюючи її активність.
Не варто їсти кокос тим людям, у кого вже була виявлена індивідуальна непереносимість фундука, арахісу або інших горіхів.
Як вибрати стиглий кокос в магазині
Визначити самий стиглий і смачний плід можна за такими ознаками:
- шкірка пофарбована в коричневий, але світлий тон;
- на горісі відсутні вм’ятини, тріщини, сліди цвілі;
- плід важить більше, ніж можна припустити, поглянувши на нього;
- при струшуванні всередині лунає булькання із залишків води.
Обов’язково потрібно звернути увагу на 3 маленьких отвори. У природі з їх допомогою горіх кріпиться до батьківської Пальмі. У хорошого горіха вони повинні бути трохи темніше решті шкаралупи, а на дотик вони сухі і не продавлюються.
У тропічних країнах на прилавках магазинів можна зустріти зелені і не пухнасті кокосові горіхи і це теж якісний продукт. Але, як було сказано вище, просто знаходиться в стадії молочної зрілості.
Як і де правильно зберігати
Зелені кокосові горіхи зберігають в холодильнику не більше 2-3 діб — в порівнянні з визріли плодами вони дуже швидкопсувний товар.
Коричневі пухнасті кокоси рекомендується зберігати в приміщенні, при температурі повітря до +20 градусів Цельсія і рівні вологості повітря до 70%.
Як відкрити кокос в домашніх умовах
Перш за все, необхідно зцідити з горіха воду, що залишилася. Для цього слід пробити вістрям ножа або шилом розташоване на вершині «трикутника» отвір і перевернути кокос над посудом.
Важливо розвіяти популярний міф про те, що відкрити його завдання таке ж складне, як розкрити банківський сейф! Насправді це зробити дуже просто. Головне, взяти міцний кухонний ніж зі зручною рукояткою.
Порядок дій виглядає наступним чином:
- кокос беруть в ліву руку, ніж — в праву (але лівшам все потрібно зробити навпаки);
- повертаючи горіх по осі, тупим боком ножа сильно вдаряють по його ребру, яке неможливо не помітити, так як воно оперізує плід, виділяючись темною смугою;
- коли отвір на ребрі збільшується, в нього вставляють лезо ножа;
- лезо ножа повертають, розколюючи горіх навпіл.
Як зробити кокосову стружку
Після того, як кокос оброблений, для отримання стружки потрібно витягти з шкаралупи м’якоть і немає нічого страшного в тому, що вона вирізається, виламується неакуратними шматками. Потім з м’якоті видаляють, зрізуючи, залишки шкірки і споліскують її водою.
Подальше приготування стружки дійсно є найпростішим процесом-її просто потрібно натерти на дрібній тертці або ж подрібнити в кухонному комбайні.
Щоб запас стружки зберігався довго, її потрібно висушити, для чого досить просто розсипати стружку тонким шаром на пергаментний папір і залишити при кімнатній температурі на 4-6 годин. Втім, процес можна прискорити — помістивши стружку на 30 хвилин в розігріту до 70 градусів духовку.