Світле свято Великодня прийнято зустрічати радісно. Тому варто обирати найкращі рецепти на Великдень до столу. Меню на святковий обід і вечерю слід ретельно продумати. Фарбовані яйця, сирні паски, випечені паски, печиво – все це повинно бути в центрі столу. Після закінчення посту можна покласти м’ясні закуски і різні гарячі страви.
Щоб приготовані страви припали до смаку вашим близьким, їх слід робити з душею в гарному настрої. До розпису яєць повинні бути залучені діти. Такі творчі заняття об’єднують і дозволяють налаштуватися на святковий лад.
Рецепти на Великдень з фото
Сервіровка великоднього столу повинна починатися з вибору скатертини. Краще віддати перевагу світлим весняним відтінкам. Крім традиційних страв, потрібно зробити кілька незвичайних варіантів закусок. Особливу увагу варто приділити напоям. У пріоритеті залишається кагор і червоне вино. Доповнити стіл можна всілякими настоянками.
На столі має бути багато м’ясних страв. Великий піст закінчився, тому не варто відмовляти собі! Не забувайте про жирну рибу і сири.
Проста сирна паска
Сирна паска, поряд з паскою, є символом світлого свята. Рецептів існує величезна безліч. Але якщо не додавати до складу яйця, то вийде справжнє ласощі, яке по достоїнству оцінять дорослі і діти. Смачний рецепт на Великдень з фото дозволить оцінити естетику готової страви.
Для приготування страви слід використовувати спеціальну формочку, яку можна придбати в магазині. Але якщо його немає під рукою, то можна скористатися звичайним ситом або друшляком. Важливо, щоб у цвілі були отвори, через які буде стікати сироватка.
Інгредієнти:
· Сир жирністю 5% – 500 грам;
· Вершкове масло – 1/2 пачки (100 грам);
· Цукровий пісок – 1/2 склянки;
· Сметана 20% жирності – 1/2 склянки;
· Ізюм – 3 столові ложки;
· Курага – 10 штук для прикраси;
· Горіхи – 1/2 склянки за бажанням.
Спосіб приготування:
- Залийте сухофрукти холодною водою і залиште на 15-20 хвилин. Після цього злийте воду і залийте окропом родзинки і курагу. Через 5 хвилин відкиньте сухофрукти на друшляк і дайте воді стекти;
- Тримайте вершкове масло при кімнатній температурі, воно повинно стати м’яким і податливим в роботі;
- Горіхи подрібнити;
- Сир перетерти через сито. Вона повинна стати м’якою і однорідною;
- Розчинити цукор в сметані;
- Солодку сметану змішати з сиром, сухофруктами і м’яким вершковим маслом;
- Отриману суміш викласти в великодню форму, переклавши марлею;
- Зверху масу щільно накрити марлею;
- Ставимо форму з сиром в глибоку миску. Покладіть на форму вантаж, в якості якого можуть виступати крупи або пляшка з водою;
- Надішліть блюдо в холодильник на 12-16 годин. Періодично зливати отриману сироватку;
- Дістаньте паску з форми, зніміть марлю і прикрасьте курагою.
Якщо ви задумуєтеся над тим, як приготувати смачну паску, то обов’язково скористайтеся цим рецептом. Він не вимагає запікання і використання загусників. Тому навіть недосвідчені господині зможуть приготувати цей великодній рецепт, яйця можна залишити для розпису!
Головна особливість страви в тому, що з його складом можна експериментувати. Великдень з лимонною або апельсиновою цедрою виходить дуже смачним. Можна додати до складу ківі або тертий корінь імбиру – вийде дуже незвично!
Незвичайне великоднє печиво
Рецепти смачних страв на Великдень неможливо уявити без випічки. Традиційні великодні рецепти завжди можна замінити незвичайними варіантами. Замість звичних пасок можна спекти великоднє печиво. Сформуйте печиво у формі яєць, і від другого традиційного символу свята теж можна відмовитися!
Великодня випічка проста в приготуванні. У той же час, його можна зробити дуже незвичайним. Наприклад, глазур можна нанести тільки по краю, а в центр печива можна покласти консервований персик.
Інгредієнти:
· Борошно – 1 стакан в тісто і трохи для посипання столу при розкочуванні тіста;
· Вершкове масло – 1/2 пачки і трохи для змащування дека;
· Цукор – 6 столових ложок;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Молоко – 1 склянка;
· Половинки консервованих абрикосів – за бажанням;
· Цукрова пудра – 180 грам;
· Лимонний сік – 3 столові ложки.
Спосіб приготування:
- Потримайте вершкове масло при кімнатній температурі близько півгодини, потім збийте його з цукром міксером;
- Додайте яйце і молоко, не припиняйте збивати;
- Просійте борошно в миску і замісіть еластичне тісто;
- Тісто розкачати на столі в пласт в 5 мм;
- Виріжте заготовки за допомогою склянки або формочки;
- Випікати заготовки на деку, змащеному вершковим маслом, при 180 градусах 10-12 хвилин;
- Дайте печиву охолонути протягом 15-20 хвилин, потім покладіть його на решітку і дайте йому повністю охолонути;
- Поки печиво остигає, викладіть половинки абрикосів на паперовий рушник і дайте їм обсохнути;
- Для приготування глазурі змішайте цукровий пісок з лимонним соком;
- Печиво змастити глазур’ю, а в центр покласти половинку абрикоса;
- Надішліть печиво в холодильник на пару годин. Після того, як глазур схопиться, її можна подавати!
Ніжний ароматний пиріг з морквою
Недосвідчені господині не люблять возитися з дріжджовим тістом і витрачати час на його вистоювання. Тому можна знайти гідну заміну традиційній пасці у вигляді морквяної паски. Випічка виходить вологою всередині і дуже ароматною. Тому він ідеально підійде для святкового столу.
Щоб торт вийшов більш святковим, можна прикрасити його глазур’ю і смаженими горішками. Дітям сподобається, якщо ви зробите декоративні яйця з глазурі.
Інгредієнти:
· Морква свіжа терта – 350 грам;
· Борошно – 50 грам;
· Яйце куряче – 4 штуки;
· Цукровий пісок – 1 склянка;
· Лимон – 1 штука;
· Волоські горіхи – 100 грам;
· Розпушувач тіста – 1 чайна ложка;
· Кориця – 1/2 чайної ложки;
· Картопляний крохмаль – 1 столова ложка;
· Панірувальні сухарі – 1 столова ложка;
· Вершкове масло – для змащування форми.
Спосіб приготування:
- Відокремте білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Великодній рецепт буде більш карамельним, якщо звичайний цукор замінити коричневим;
- Цедру лимона дрібно натерти, вичавити сік і додати все до жовтків;
- Збийте жовткову масу до тих пір, поки вона не посвітлішає;
- Збийте яєчні білки до пікантних піків. Щоб збити їх швидше, можна додати дрібку солі;
- Горіхи висушити і подрібнити в крихту;
- Змішайте всі сухі інгредієнти, крім панірувальних сухарів, додайте їх до морквяно-жовткової маси;
- В останню чергу додайте яєчні білки і акуратно перемішайте, починаючи знизу;
- Торт або форму для торта змастити вершковим маслом і посипати панірувальними сухарями, щоб маса не прилипала;
- Викладіть тісто у форму і випікайте близько 40 хвилин при 180 градусах.
- Якщо верх почне підгоряти, то форму потрібно закрити шматком фольги або пергаменту;
- Прикрасьте торт за своїм бажанням.
Прості рецепти на Великдень завжди можна урізноманітнити за бажанням. Страви, що стали улюбленими, можна трактувати по-новому, головне не боятися експериментувати з інгредієнтами.
Приготувати смачні страви на Великдень дуже просто, рецепти для святкового меню потрібно продумати заздалегідь. Якщо планується підсвічування страв, то готувати їх слід напередодні світлого свята.