Сири незмінно зв’язуються в свідомості багатьох саме з Францією, тому що там вони є найпопулярнішим продуктом з молока. Понад 60% населення країни вживають сир щодня.
Рокфор, камамбер, Брі — все це назви популярних сортів сиру, представлених нижче.
Брі
Сир названий на честь регіону, де його виробляють. У регіоні Брі є місто Провен, яке колись було майже нарівні за статусом з Парижем і Руаном. Тут була своя монета, а на знаменитих ярмарках люди завжди купували сир брі.
Бребі баск
Місце, де його виробляють — Країна Басків на південному заході Франції. Сир відноситься до твердих сортів. Основу цього сиру становить овече молоко, а ідеальним «компаньйоном» для його вживання є вишневе варення.
Камамбер
Найпопулярніший французький сорт сиру. Він дуже м’який всередині, а зовні покритий білою скоринкою з цвілі. Може бути яскраво-білим або вершковим за кольором. Смак злегка нагадує гриби. Кращий напій, на думку французів, з яким рекомендується вживати цей сир — сидр.
Канталь
Сорт невареного пресованого сиру, Регіон виготовлення-Овернь, починаючи з кінця XIII століття. Буває молодим (час дозрівання від місяця до двох), проміжним (від трьох місяців до 210 діб) і зрілим (час визрівання становить 240 діб). Канталь часто використовують як складову частину різних французьких страв.
Конте
Відноситься до твердих варених сирів і відрізняється великими розмірами «голови». Продукт має пікантний солодкуватий смак, трохи кислий. Має тверду і однорідну консистенцію.
Шабішу-дю-Пуату
Сорт м’якого сиру, що виготовляється у формі циліндра. Для його виготовлення використовують козяче молоко, а місцевість, на честь якої він отримав своє найменування, називається Пуату. Час дозрівання продукту становить від двох до трьох тижнів. Ідеальний для вживання з білим вином, особливо тих, які виготовлені з винограду сорту Совіньон.
Ліваро
Сир ливаро володіє характерним гострим смаком. Консистенція у нього м’яка, а аромат часто називають «земляним». Скоринка у нього помаранчева з очеретяною обгорткою. Через неї сир отримав назву “полковника”, так як очеретяні кільця нагадують військові Погони. Помаранчевий колір скоринки обумовлений використанням різних соусів.
Реблошон
Сорт сиру, що має промиту корочку з тонким шаром цвілі і ніжну серцевину. Час витримки в умовах льоху становить 6-8 тижнів. Смак продукту-горіховий, післясмак-приємний.
Мімолет
Місце виробництва сиру-Лілль. Продукт є “родичем” голландського сорту сиру “Едам”, але на відміну від нього має яскраво-оранжевий колір. Скоринка-сіра. Розрізняють молодий сир цього типу, що володіє м’яким смаком, і більш зрілий продукт, який стає ламким. Мімолет-сир оранжевого кольору, так як при його виробництві додають натуральний харчовий барвник. Час визрівання сиру може становити від шести тижнів до двох років.
Мюнстер
Має омиту корочку і характерний запах. Молоко для його виробництва попередньо розігрівають. Дозріває продукт в погребах з високою вологістю. Для того щоб скоринка сиру вийшла оранжевого кольору, його піддають обробці сольовим розчином. У Франції сир мюнстер часто вживають з кмином.
Мон-д’ор
Сорт зрілого сиру з глибоким смаком, терпким і пікантним одночасно. Продукт легко кришиться і в той же час дуже ніжний. Володіє кремовим кольором, ближче до кірці колір стає більш густим. Сир злегка хрумтить при вживанні, так як містить лактат кальцію, що має кристалічну структуру. Присутність цього компонента означає, що сир добре визрів.
Морб’є
Посередині» сирної голови ” морб’є всередині знаходиться темна смуга. Поява його трактують як якусь випадковість, але незабаром цей сир перетворився в еталон місцевості Франш-Конте. Як прошарок сучасні виробники цього сиру тепер використовують харчову золу (спочатку вона була з попелу). Скоринка у сиру помаранчева, з білим нальотом, м’якоть — пластична, з дірочками. Час визрівання морб’є становить від 3-х до 4-х місяців.
Нефшатель
Один з французьких м’яких сирів, скоринка-пліснява, місце виготовлення-Брей. Сир виготовляють у формі серця, бочки, квадрата або цеглинки. Час визрівання сиру становить, як мінімум, 10 діб. Це один із старовинних сортів сиру, батьківщиною якого є Нормандія. Згідно з однією з легенд, жінки обдаровували солдатів, що беруть участь у Столітній війні, сиром, виготовленим у формі серця.
Рокфор
Найвідоміший сир з цвіллю. Виробляючи його лише в місці, яке називається Рокфор сюр Сульзон, це гірська комуна. Сир визріває в печерах пріодного Походження. Їх вологість і температура прекрасно підходять для цих цілей. Час, протягом якого дозріває рокфор — 5 місяців. За годину до вживання в їжу його потрібно дістати з холодильника і залишити в умовах кімнатної температури, щоб сир повністю розкрив свій неповторний смак.
Сен-Нектер
Сорт невареного пресованого сиру, названого на честь однойменного французького курорту. Час дозрівання сиру становить 5-8 тижнів. Технологія його виробництва має на увазі обов’язкове використання житньої соломи, приготовленої особливим способом. Щотижня сир потрібно перевертати. Готовий продукт володіє пружною м’якоттю з кислуватим присмаком, а також смаками солі, волоського горіха, прянощів і міді.