Кіш по-французьки

Основа для будь-якого Кіша-пісочне або листкове тісто, а родом цей пиріг походить з Франції. Йдеться про відкритому вигляді заливного пирога, а начинка у нього може бути найрізноманітнішою: з грибів, овочів, м’яса і т.д. в якості заливки для кишів використовують яйця і вершки.


                                    Киш по-французски

Вживати пиріг в їжу можна як гарячим, так і холодним.

Історія

Батьківщиною Кіша прийнято вважати Францію, але сама назва «Кіш» має, швидше за все, німецьке походження. Справа в тому, що провінція Лотарингія свого часу належала то Франції, то Німеччині. Слово “Кіш «споріднене німецькому» кюхе” (пиріг). Німецьку версію такого пирога випікали із залишків хлібного тіста, а французи, в свою чергу, замінили важку хлібну основу на інші, більш легкі види тіста.

Чим начиняють киш?

Традиційна начинка для кишів:

  • яловичина;
  • риба;
  • птах;
  • морепродукт.

Ситні киши найчастіше готують:

  • з цибулею-пореєм;
  • зі шпинатом;
  • з маслинами і грибами;
  • з баклажанами і болгарським перцем;
  • з квасолею;
  • з брокколі;
  • з різними сортами сиру.

У десертні киши кладуть фрукти, сир, ягоди і гарбуз, а також стружку мигдалю.

Як можна його приготувати?

Є нескладний популярний рецепт Кіша з куркою, який можна легко приготувати вдома. Для приготування пісочного тіста знадобляться:

  • м’яке вершкове масло-180 грамів;
  • Борошно пшеничне-2 склянки;
  • трохи солі;
  • сметана-1 столова ложка;
  • яйце – 1 шт.

Для начинки потрібно взяти:

  • філе куряче-250 грамів;
  • гливи або печериці-250 грамів;
  • соняшникова олія;
  • пучок свіжої зелені.

Заливка складається:

  • з 200 грамів сметани;
  • з 2-х яєць;
  • з вершків (150 мл);
  • з солі;
  • з перцю;
  • з сухого кропу;
  • з протертого сиру (100 грамів).

Для тіста вершкове масло розтирають разом з іншими інгредієнтами і вимішують так, щоб воно набуло еластичність. Тісто скачують в кулю і прибирають в холодильник. Час витримки в холодильнику-приблизно 1,5 години. Куряче філе і гриби нарізають кубиками, філе і гриби обсмажують на сковороді окремо один від одного з додаванням солі. У гриби додають зелень.

Заливку готують із суміші яєць, вершків, сметани і сухого кропу, після чого солять і перчать суміш за смаком і додають в неї сир. Тісто випікають окремо, попередньо розподіливши його за формою, змащеній маслом, і зробивши бортики. Час випічки-приблизно 20 хвилин, температура духовки — 190С. після того як основа для пирога буде готова, в нього викладають начинку, а заливкою поливають пиріг зверху. Залишилося знову поставити пиріг в духовку і випікати його півгодини. Перед вживанням киш остуджують.