Основа для будь-якого Кіша-пісочне або листкове тісто, а родом цей пиріг походить з Франції. Йдеться про відкритому вигляді заливного пирога, а начинка у нього може бути найрізноманітнішою: з грибів, овочів, м’яса і т.д. в якості заливки для кишів використовують яйця і вершки.
Вживати пиріг в їжу можна як гарячим, так і холодним.
Історія
Батьківщиною Кіша прийнято вважати Францію, але сама назва «Кіш» має, швидше за все, німецьке походження. Справа в тому, що провінція Лотарингія свого часу належала то Франції, то Німеччині. Слово “Кіш «споріднене німецькому» кюхе” (пиріг). Німецьку версію такого пирога випікали із залишків хлібного тіста, а французи, в свою чергу, замінили важку хлібну основу на інші, більш легкі види тіста.
Чим начиняють киш?
Традиційна начинка для кишів:
- яловичина;
- риба;
- птах;
- морепродукт.
Ситні киши найчастіше готують:
- з цибулею-пореєм;
- зі шпинатом;
- з маслинами і грибами;
- з баклажанами і болгарським перцем;
- з квасолею;
- з брокколі;
- з різними сортами сиру.
У десертні киши кладуть фрукти, сир, ягоди і гарбуз, а також стружку мигдалю.
Як можна його приготувати?
Є нескладний популярний рецепт Кіша з куркою, який можна легко приготувати вдома. Для приготування пісочного тіста знадобляться:
- м’яке вершкове масло-180 грамів;
- Борошно пшеничне-2 склянки;
- трохи солі;
- сметана-1 столова ложка;
- яйце – 1 шт.
Для начинки потрібно взяти:
- філе куряче-250 грамів;
- гливи або печериці-250 грамів;
- соняшникова олія;
- пучок свіжої зелені.
Заливка складається:
- з 200 грамів сметани;
- з 2-х яєць;
- з вершків (150 мл);
- з солі;
- з перцю;
- з сухого кропу;
- з протертого сиру (100 грамів).
Для тіста вершкове масло розтирають разом з іншими інгредієнтами і вимішують так, щоб воно набуло еластичність. Тісто скачують в кулю і прибирають в холодильник. Час витримки в холодильнику-приблизно 1,5 години. Куряче філе і гриби нарізають кубиками, філе і гриби обсмажують на сковороді окремо один від одного з додаванням солі. У гриби додають зелень.
Заливку готують із суміші яєць, вершків, сметани і сухого кропу, після чого солять і перчать суміш за смаком і додають в неї сир. Тісто випікають окремо, попередньо розподіливши його за формою, змащеній маслом, і зробивши бортики. Час випічки-приблизно 20 хвилин, температура духовки — 190С. після того як основа для пирога буде готова, в нього викладають начинку, а заливкою поливають пиріг зверху. Залишилося знову поставити пиріг в духовку і випікати його півгодини. Перед вживанням киш остуджують.