Відомо, що для французів їжа є цілим мистецтвом. Різні види сирів, знаменита печінка фуа-гра, вина, десерти — все це відображає багатовікову історію країни. Безумовно, делікатеси займають особливе місце у французькій кухні: наприклад, жаб’ячі лапки і равлики по-бургундськи. Останнє блюдо заслуговує на особливу увагу, так як славиться оригінальним способом приготування.
М’ясо равликів містить білок і мінеральні речовини, корисні для організму людини. Чи завжди французи вживали в їжу равликів і з чого все почалося?
З історії страви
Епоха, в яку археологи вперше виявили порожні раковини равликів — стародавні часи. Це означає, що людина ввів в свій раціон равликів дуже давно. Равлики міцно увійшли в раціон древніх людей не тільки на території сучасної Франції, але і в Іспанії. Їх вживало в їжу все Середземноморське узбережжя. За часів кам’яного віку люди для смаження молюсків використовували соснові або ялівцеві вугілля.
Пізніше ескарго (саме так називають цих молюсків зараз) стали їжею для бідних верств населення, тому що панські ліси були закриті для того, щоб прості люди полювали в них. Поряд з равликами простолюдини готували і жаб. Згодом блюдо стало дуже популярним, його дозволялося вживати в пост. Люди освоїли методи консервування молюсків, а у ченців склалася традиція відгодовувати равликів трав’яними зборами, щоб їх м’ясо ставало особливо смачним і ароматним.
Харчова цінність страви
У 100 грамах равликів міститься приблизно 655 кілокалорій. Також страва містить 20 грамів білків, 54 грами жирів і 10 грамів вуглеводів.
Як готувати равликів по-бургундськи?
Для приготування равликів по-бургундськи знадобляться:
- 250 грамів вершкового масла;
- 36 равликів (консервованих);
- 4 столові ложки подрібненої петрушки;
- 4 зубчики часнику;
- 2 шт. цибулі-шалоту;
- трохи солі і меленого перцю.
Равликів промивають у холодній воді і викладають на кухонні серветки, щоб вони просохли. М’ясо виймають з раковин, чорні кінчики відрізають. Раковини миють і як слід висушують. Вершкове масло розм’якшують, зелень і овочі подрібнюють і додають в масло разом з сіллю і перцем. Вийняте з раковин м’ясо молюсків окремо подрібнюють і додають в готову суміш, після чого фарширують нею раковини. Залишилося викласти нафаршировані раковини в спеціальну форму, яка називається ескарготьєркою, і покласти в розігріту духовку на 8 хвилин. Викладати молюсків потрібно так, щоб суміш виявилася зверху.