Ірландія завжди була країною зі складними кулінарними традиціями, основа яких була закладена ще в XVIII столітті і з тих пір зазнала не так вже й багато змін. Незважаючи на те, що питаннями здорового харчування сьогодні займаються цілі наукові інститути, Ірландії є що запропонувати світу в цьому плані. І важливо підкреслити, що здорове харчування по-ірландськи відрізняється не тільки великою користю, але і чудовим різноманітністю смаків.
Традиції і правила харчування
З часів, коли велика частина населення країни жила землеробством і скотарством, зародилася традиція снідати рано — вже о 6-7 годині ранку. І це дуже поживний, ситний сніданок, який може включати:
- пшеничну кашу на молоці з медом і в’яленими фруктами;
- вівсяну кашу на воді з беконом;
- кров’яну смажену ковбасу;
- сирну нарізку;
- яєчню, омлет або яйця некруто;
- рум’яні тости з джемом;
- міцна чорна кава.
На ланч в Ірландії прийнято перекушувати салатом з сезонних овочів або сендвічем з сиром, вершковим маслом і зеленню. Якщо на дворі не літній сезон, беруть зелень припасену замороженої в холодильнику. На ланч можна також поїсти сезонних фруктів, сиру, випити молока або кислого молока.
Довгий час вечеря в Ірландії був по суті, як обід – самий щільний прийом їжі, але сьогодні природно ці два прийоми їжі розділяються. На обід прийнято подавати будь-якої суп, наприклад, легкий шпинатний, баранячу юшку з бобами, суп з морепродуктів з вершками. А на вечерю-запечену яловичину з пудингом, фаршировану птицю або смажену рибу.
У цій країні солодощі вживають помірно, в основному на свята. А по буднях це часто пироги з сезонними ягодами або фруктами, в зимовий час з яблуками або грушами.
Яловичина
Здорове харчування по-ірландськи немислимо без щоденного вживання м’яса, причому, в кількості більшій, ніж у середнього жителя Європи.
Пасовища країни повні соковитих трав, але все-таки не призначені для вирощування корів. Головна худоба тут-вівці. Відповідно і основне м’ясо-баранина, далі йде свинина і потім курка. Ірландці обожнюють ковбасні вироби, природно приготовані без соєвих добавок.
Риба
Ірландія з усіх боків оточена морем, її простори порізані річечками і бурхливими струмками, так що не дивно, що дари водного світу так тут поширені. Форель можна назвати символом Смарагдового острова не меншим, ніж конюшина з трьома листочками.
Найпопулярніший її спосіб приготування-запікання цілком, з попередньою фаршировкою часником, корінням і цибулею, ароматами і смаками яких риба буквально просочується зсередини.
На узбережжі повсякденний раціон часто включає різних молюсків, причому, їх їдять не сирими, а пускають у всілякі рагу з рясними букетами запашних трав.
Картопля
Мабуть, ніяка інша країна Європи не “закохалася” в картоплю так, як Ірландія. Вже на початку XIX вона за значенням не поступалася хлібу, а її неврожаї ставали воістину всенародним лихом.
Картопля рідко смажать в Ірландії, фрі – це скоріше національне блюдо Англії. Місцеві жителі вважають за краще вживати коренеплід в запеченому вигляді або відварному. Його також використовують як начинку для пирогів і коржів.
Зрештою, можна сказати, що ірландське здорове харчування має мало спільного з тим, як його часто підносять фітнес-журнали. Воно висококалорійне, досить жирне і навіть овочі в ньому переважають крохмалисті (крім картоплі, величезне значення в кухні мають бобові і морква). Але незважаючи на це, такий раціон цілком можна визнати здоровим. Адже він заряджає людину бадьорістю і цілком задовольняє базові потреби організму навіть при дуже активному способі життя.