Нам Струм: тайський салат-водоспад

Нам Ток: тайский салат-водопад

Цей тайський салат рідко зустрінеш на курортах південних островів Таїланду, зате він популярний у центральних і північних областях. «Нам Ток» у подвійному перекладі з тайського через англійську означає «водоспад».

Нам Струм має кілька втілень: не тільки салат, але і гострий суп, який готують з додаванням яловичої або свинячої крові. Однойменний салат також має два варіанти: з яловичиною або свининою. Є і вегетаріанський Нам Ток – баклажан замінює м’ясо. Я готувала Нам Струм зі свининою.

Мене, як, думаю, і вас, заінтригувало слово «водоспад» у назві салату. Переглянувши деяку кількість англомовних тайських сайтів, знайшла наступне щодо логічне пояснення: м’ясо виходить таким соковитим, що сік з нього буквально бризкає. Я б поставилася до цієї аналогії з урахуванням властивого східному красномовства деякого перебільшення, хоча замариноване в рибному соусі м’ясо дійсно виходить дуже ніжним. Сік свинини, витік під час смаження, не пропадає, а використовується в складі заправки.

Цікаво використання в салаті товченого смаженого рису. З його допомогою тайські кухаря надають страві горіховий присмак. Смажений рис товкти у ступці досить довго, можна замінити його обсмаженою арахісом або кешью.

Салат легко перетворюється в основну страву, якщо подати з ним білий клейкий рис.

Що треба:

  • 500 гр. свинини (краще шийна частина, нарізана на 4 шматки);
  • 5 ст. л. рибного соусу Нам Пла;
  • ¼ Чашки сирого рису;
  • ¼ Чашки лимонного соку;
  • 2-3 ч. л. цукру;
  • 1 ст. л. пасти чілі;
  • 1 цибулина шалотта, тонко нарзанная;
  • невеликий пучок зеленої цибулі;
  • невеликий пучок кінзи, тільки листя;
  • невеликий пучок м’яти, тільки листя;
  • невеликий качан салату латук;
  • 1-2 огірки.

 

Свинину замаринуйте в 2 ст. л. рибного соусу на кілька хвилин.

Рис обсмажте на невеликому вогні до легкого золотавості протягом 3-5 хвилин, злегка остудіть і подрібніть в ступці до пудри.

Обсмажте шматки свинини по 3-4 хвилини з кожного боку і дайте відпочити 10-15 хвилин під фольгою або кришкою.

У мисці змішайте 3 ст. л. рибного соусу, лимонний сік, цукор і перець чилі.

М’ясо наріжте поперек волокон на тонкі шматочки. Сік, що утворився від свинини влийте в заправку.

У великій мисці змішайте всі трави (за винятком салатних листя), додайте 1-2 ст. л. обсмажених горіхів, подрібнений рис і полийте заправкою. Перемішайте.

Викладіть на тарілку салатні листя, трави, шматочки свинини і поруч покладіть нарізаний огірок. Полийте залишилася заправкою і посипте стовчене смаженим рисом.