Цироз печінки-це серйозне захворювання, під час якого печінка перестає виконувати свої функції, відповідно, хворому необхідно вести особливий спосіб життя, щоб підтримувати і розвантажувати печінку.
Найважливіше при хворобах печінки – дотримуватися дієти. Детальніше про харчування в цій статті.
Загальні правила харчування при цирозі печінки
Цироз печінки виникає внаслідок різних хронічних захворювань, це остання їх стадія, і лікуванню вона не піддається, на даний момент єдиний шлях до здорового життя – це пересадка печінки. Інші способи відносяться до підтримки оптимального стану і не допущення погіршення.
Нестача харчування під час цирозу може привести до втрати ваги і м’язової маси, що прискорює хід захворювання і викликає ускладнення.
Основні правила дієти хворого на цироз печінки:
- Часте харчування, не допускати відчуття голоду;
- Обов’язкові перекуси на ніч і ранні сніданки;
- Вибудовувати харчування з урахуванням 35 ккал на 1 кг ваги на добу;
- Обмеження солі, не більше 0,5 гр. на добу;
- Вживати білок в продуктах або протеїновому харчуванні.
Особливості харчування на різних стадіях цирозу
При появі ускладнень і розвитку більш важкого ступеня захворювання необхідно змінити дієту.
Перше, що потрібно зробити, обмежити споживання солі до 0,2 гр. на добу і зменшення споживання рідин. Якщо поліпшень не спостерігається, від солі доведеться відмовитися взагалі, а на її заміну додати продукти з високим вмістом калію.
Дозволені продукти
При цирозі печінки дозволені наступні продукти:
- Нежирне м’ясо;
- М’ясо птиці;
- Морська риба;
- Печінка, нирки, курячі шлунки;
- Яйця та бобові;
- Нежирні молочні продукти;
- Чай, кава, компоти, кисіль;
- Зефір і мармелад.
Частково обмежені продукти
Як сказано вище, при дієті не заборонена сіль, але варто стежити за станом хворого, якщо в організмі затримується рідина, споживання солі слід обмежити. При захворюванні можна вживати фрукти, але якщо пацієнта турбує здуття живота, фрукти необхідно прибрати з раціону.
Заборонені продукти
Обов’язково потрібно виключити при цирозі печінки – алкоголь, його не можна вживати ні в якому вигляді.
З раціону слід виключити:
- Ковбасу, сало, копченості;
- Консерви;
- Напівфабрикат;
- Готові соуси;
- Сири з високим вмістом солі;
- Мариновані продукти;
- Торти, печиво, хліб.
Приблизний раціон харчування на тиждень при цирозі
Хворому не можна робити великі перерви між прийомами їжі, розмір порцій не обмежений, хоча у хворих часто спостерігається втрата апетиту. Незважаючи на обмеження в продуктах, харчування має бути різноманітне. Нижче представлений прийом раціону на тиждень.
День тижня
Ранній сніданок
Сніданок
Обід
Полуденок
Вечеря
На ніч
Понеділок
Рисова каша з родзинками, зелений чай
Сир зі сметаною
Борщ, сметана, кава з молоком
Хлібці без солі з джемом
Стейк з риби, варений рис, кисіль
Кефір або нежирний сирок
Вівторок
Пшоняна каша, кава з молоком
Варене яйце
Суп на м’ясному бульйоні, компот
Печене яблуко
Відварна яловичина, картопляне пюре
Стакан молока
Середовище
Каша на молоці з горіхами, компот
Салат з огірків
Суп харчо, зелений чай
Желе з фруктового соку
Відварна курка з овочами, кисіль
Кефір
Четвер
Сирники, чай
Яйце некруто
Суп на курячому бульйоні, кисіль
Сухарі з медом
Запечена риба, відварений рис, чай
Молоко або сирок
П’ятниця
Каша вівсяна з молоком, кава
Салат зі свіжих овочів
Вуха, компот
Зефір або мармелад
М’ясо на пару, макарони, чай
Кефір
Субота
Гарбузова каша, чай
Варене яйце
Суп з квасолею на м’ясному бульйоні, кисіль
Банан або яблуко
Курячі шлунки з овочами, чай
Молоко або сирок
Неділя
Мюслі з йогуртом, кава з молоком
Овочевий салат зі сметаною і маслом
Суп з фрикадельками, чай
Сир
Картопляне пюре, гуляш, чай
Кефір
Рецепти страв
При лікуванні цирозу печінки слід готувати продукти щадними способами-на пару або варіння. Нижче представлено кілька рецептів, які можна готувати для хворих з цирозом печінки.
Гарбузова каша
Інгредієнти: гарбуз, молоко, цукор, пшоно, вершкове масло.
Спосіб приготування:
Тефтелі з риби
Складові: філе риби, варений рис, яйце, ріпчаста цибуля, томатна паста, вода, сіль.
Спосіб приготування:
До тефтелі можна використовувати будь-який гарнір, картопляне пюре, рис або макарони.