Чудовий шоколадний кекс: відмінний десерт до чаю

Чудовий шоколадний кекс — це по-справжньому дуже святкова, дуже смачна і, в той же час, дуже проста випічка.

Ви навряд чи знайдете щось подібне на прилавках магазинів. Коли мені пощастило вперше спробувати це «шоколадне диво», я не втрималася і попросила добавки. Кекс дуже ніжний, його текстура м’яка, однорідна і злегка волога. Я не любитель бісквітної випічки, але в цей раз було встояти просто неможливо. Швидше записуйте рецепт — і починайте готувати чудовий кекс для своєї сім’ї.

Інгредієнти

  • яйце куряче — 3 штуки (якщо маленькі, тоді 4 штуки);
  • масло вершкове (мяке) — 150 грам;
  • білий цукор пісок — 200 грам;
  • сметана (у мене 20% жирності) — 200 грам;
  • борошно ВС пшеничне — 0,3 кілограма;
  • какао — порошок- три столові ложки;
  • розпушувач для тіста — дві чайних ложки.

Для глазурі

  • білий цукор пісок — сто грам;
  • м’яке масло вершкове — 50 грам;
  • какао порошок — 2 столових ложки (з гіркою);
  • вода кип’ячена — 3 столові ложки.

Чудовий шоколадний кекс: покроковий процес

  • Беремо глибоку миску. З допомогою виделки розтираємо масло кімнатної температури з цукром. Збивати міксером зовсім немає необхідності. Тут головне гарненько розтерти, щоб не було грудочок.
  • Розбиваємо в окрему миску три яйця. Якщо у вас яєчка зовсім невеликого розміру, тоді візьміть 4 штуки. Вводимо яєчну масу в розтерте масло з цукром, і також все перемішуємо виделкою. Повинна вийде в результаті однорідна ніжно жовта суміш.
  • Після цього додаємо сметану. Можете, як і я, брати жирну, але дозволяється і з невеликим відсотком жирності. Бажано, коли змішуємо всі інгредієнти, щоб вони були однієї температури.
  • Тепер необхідно окремо з’єднати сухі інгредієнти. Для цього в глибоку чашу (миску) просіваємо пшеничне борошно, розпушувач і какао порошок. Таким чином, ми збагачуємо їх киснем. Дуже акуратно все перемішуємо вінчиком: щоб борошно повністю з’єдналася з какао порошком.
  • Тепер з’єднуємо дві ємності. Невеликим порціями додаємо суху масу в яєчну суміш і розмішуємо до однорідної, рівною консистенції. Відставляємо ненадовго в бік.
  • Тепер приготуйте форму, в якій будете випікати. Можна, як і я, використовувати силіконову. Мені такі форми дуже подобаються: по-перше, в них дуже зручно випікати; по-друге, вкрай рідко пригорає або пристає випічка; по-третє, легко витягувати кекси, запіканки і пироги. Але якщо у вас такої немає, а є металева, роз’ємна або скляна форма, тоді сміливо використовуйте її. Тільки попередньо рекомендую її змастити вершковим маслом. Також можна ще притрусити зверху манною крупою (так завжди робила моя бабуся).
  • Отриману масу виливаємо у форму, попередньо трохи змащену шматочком вершкового масла. Розрівнюємо лопаткою і ставимо на решітку. Коли я користуюся силіконової формою, то ставлю її на деко, а не на решітку. Так вона більш стійко стоїть.
  • Розігріваємо духовку до 180*C і випікаємо приблизно 60-70 хвилин. Але цей час може змінюватись у кожної господині. Краще, і надійніше, десь на 50 хвилині відкрити духова шафа і з допомогою сірника перевірити готовність. Якщо сірник буде сухою, тоді шоколадний кекс готовий.
  • Тим часом, поки кекс у духовці, приготуємо шоколадну глазур. Для цього в невеликому сотейнику змішуємо білий цукор, вершкове масло (м’яке), воду і просіяний какао-порошок. Ставимо на невеликий вогонь і, постійно помішуючи, доводимо до однорідної рідкої консистенції. Найголовніше не перегріти глазур, а тим більше не дати їй закипіти.
  • Готовий кекс витягаємо з форми, перекладаємо на плоске блюдо і поллємо шоколадною глазур’ю з ложечки. Дайте трохи часу, щоб схопився шоколад і застиг. Потім подаємо до столу.
  • Чудовий, простий і дуже шоколадний домашній кекс готовий. Спробуйте його приготувати у себе на кухні. Ви побачите, що готувати смачну випічку можна з елементарним і простим набором продуктів. А виходить в результаті дуже класно і смачно. Можна подавати шматочок «шоколадного щастя» з ванільними кульками морозива. Повірте — все буде нереально задоволені.

    Великолепный шоколадный кекс: отличный десерт к чаю

    Приємного апетиту.