Які спеції корисні для здоров’я

Сучасна людина може вибирати практично з усіх існуючих в світі спецій те, що йому більше до смаку і те, що представляє найбільшу цінність для його організму. І корисно знати, що найдорожчі з приправ одночасно вважаються також найбільш поширеними, їм знаходиться універсальне застосування в світових кухнях.


                                    Какие специи полезны для здоровья

Гвоздика

Щоб отримати ароматну приправу, висушують розкрилися бутони гвоздикового дерева, яке виростає в тропіках і є близьким родичем миртового дерева. Гвоздика вважається однією з кращих смако-ароматичних добавок для приготування маринадів і консервації овочів.

Говорячи про те, які спеції корисні для здоров’я, гвоздику безперечно варто включити в першу їх десятку. Адже науково доведено, що вона:

  • захищає клітини від радіації природного і штучного походження;
  • ефективна для профілактики карієсу;
  • підсилює когнітивні здібності;
  • нормалізує гормональний фон у чоловіків і жінок.

Кориця

Являє собою висушену внутрішню частину кори дерева під назвою Коричник цейлонський. Корицю можна знайти в подрібненому стані і у вигляді паличок. Останній варіант рекомендується для приготування чаю, какао і коктейлів, так як дозволяє уникнути хрусткого на зубах осаду меленого порошку.

Вчені наполягають, що високий вміст в кориці заліза і вітамінів групи в не має ніякого значення, тому що її вживають в мізерних кількостях. А ось біологічно активні речовини з антиоксидантними властивості ефективні для:

  • уповільнення процесів старіння;
  • лікування запальних процесів;
  • зростання корисної мікрофлори шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізації апетиту.

Куркума

Вивчаючи, які спеції корисні для здоров’я, вчені, як це не дивно, розгледіли цінні властивості куркуми порівняно недавно — лише в другій половині XX століття. Куркуму отримують в результаті переробки кореневищ однойменного рослини. Широке поширення цієї спеції по світу пояснюється тим, що спочатку її розглядали як доступну альтернативу дорогому і рідкісному шафрану.

Вона не тільки надає стравам чудові смак і аромат, але і забарвлює продукти в золотистий тон.

Куркуму часто можна виявити в продуктах, рекомендованих для схуднення, так як вона прискорює енергетичні обмін, діє як сечогінний і знижує апетит. Крім того, ця янтарно-руда Спеція:

  • покращує стан серцево-судинної системи;
  • захищає нервову систему від стресів;
  • зміцнює імунітет;
  • сприяє лікуванню суглобових захворювань.

Розмарин

Цей вічнозелений чагарник прославився не тільки як джерело чудової приправи, але і як декоративна прикраса садів і парків, загортається навесні в ніжно-бузкові квітки. Пряні гілочки розмарину на вигляд нагадують гілки хвойних дерев, та в ароматі їх помітно схожість з сосною. Шеф-кухарі рекомендують додавати розмарин в страви з м’яса, картоплі, несолодкі каші, а також в частування для новорічного столу.

Перераховуючи, які спеції корисні для здоров’я, розмарин можна згадувати чи не першим. Адже він здатний:

  • прискорювати регенерацію тканин;
  • підвищувати фізичну витривалість і сприяти зростанню м’язової маси;
  • лікувати захворювання дихальних шляхів;
  • очищати організм від токсинів.

Перець

У деякі періоди середньовіччя він цінувався буквально на вагу золота. Він був першою спецією, що надійшла зі сходу і знахарі приписували йому просто чудодійні властивості. Сьогоднішні дієтології, прискіпливо оцінюючи спеції корисні для здоров’я почасти згодні зі своїми древніми колегами. Червоний, білий, запашний, чорний перець, а також Чилі — всі вони, хоч і значно розрізняються за хімічним складом, мають схожість. Характерна пекучість всіх перців пояснюється присутністю в них капсаїцину. Завдяки йому перець відрізняється наступними властивостями:

  • збуджує апетит і покращує травлення;
  • знижує рівень “поганого” холестерину;
  • сприяє виробленню гормонів радості;
  • зменшує потребу уві сні.

Лавровий лист 

Саме з цього листя, але тільки в свіжому вигляді, в Стародавньому Римі сплітали вінки, що символізують перемогу воїнів, переможців в суді і влада високопоставлених жерців.

Лавровий лист можна виявити в рецептах ірландської, грецької, російської, кавказької та турецької кухонь. Але небагатьом відомо, що його можна додавати не тільки в цілісному, але і в подрібненому вигляді — так його смакові якості розкриваються в повній мірі.

У складі лаврового листа представлений багатий “букет” ефірних масел, схожих з тими, які містяться в цитрусових. Завдяки їм ця приправа відрізняється наступними корисними ефектами:

  • лікує хронічні головні болі;
  • покращує сутінковий зір;
  • сприяє зміцненню кісткових тканин;
  • активує процеси кровотворення.

Розповідаючи про те, які спеції корисні для здоров’я, варто відзначити, що властивості описаних приправ зберігаються в стравах і передаються людині в повній мірі лише за умови, що вони не піддавалися надмірній тепловій обробці. Ось чому їх рекомендується додавати за 10-15 хвилин до готовності страв.