Для багатьох людей у світі червоне м’ясо є основною стравою на вечерю. Але за останні кілька років вчені з’ясували, що цей продукт не завжди безпечний. Є певні правила вживання, які варто дотримуватися, якщо людина не хоче завдати шкоди своєму організму.
Різновиди червоного м’яса
Сучасне м’ясо, яке звикли бачити люди на столах, відрізняється від того, що було десятиліття тому. Раніше тварини харчувалися травою, або натуральною їжею, а також кочували. Зараз вони вирощуються на закритих фермах з використанням спеціальних кормів, в яких присутні хімічні добавки.
Виділяють шість видів:
- яловичина;
- свинина;
- конина;
- баранина;
- козлятина;
- телятина.
Також є класифікація обробленого м’яса:
- канцероген групи 1 (“канцерогенний для людини”»;
- група 2а (може викликати рак) – внесення продукту в дану групу побудовано на доказах поганого впливу на людей і тварин канцерогенності.
Небезпека продукту
ВООЗ в 2015 році повідомили, що червоне м’ясо несе в собі ризик розвитку раку у людини, якщо часто його вживати.
Було проведено 800 досліджень вченими з десяти країн. Продукція отримала статус “можливий канцероген”.
Вчені з Сінгапуру, також досліджували продукт, заявили: при його щоденному вживанні можна отримати діабет другого типу.
Зв’язок між смертю від серцево-судинних захворювань і постійним вживанням свинини, яловичини, баранини у великих кількостях встановили Сінгапурські вчені. Продукт насичений жирами, що призводить до збільшення холестерину.
Яка порція безпечна для вживання?
Повна відмова від продукту – теж не вихід. Вчені з’ясували, що дорослій людині найкраще їсти не більше 70 грам червоного м’яса в день.
Людський раціон повинен бути різноманітним, збалансованим і складатися на 30% з білка. Не варто нехтувати птицею, рибою, бобовими, горіхами і цільнозерновими продуктами. При цьому необхідно обмежити або зовсім виключити споживання ковбасних виробів, бекону і шинки.
Який тип раку може викликати?
Проведено дослідження, за результатами яких вчені зробили висновки, що через часте споживання страв зі свинини, яловичини або баранини, а також інших видів, може виникнути рак:
- простата;
- товстої або прямої кишки;
- підшлункової залози.
Але при цьому проводився мета-аналіз (кілька об’єднаних досліджень), за якими видно, що небезпека захворіти на рак товстої кишки – мала. Зв’язок між вживанням страви з яловичини або свинини і хворобою ніяк не проявляється у жінок, і слабо виражена у чоловіків.
За іншими ж дослідженнями зробили висновок, що не саме червоне м’ясо несприятливо для людини, а шкідливі речовини, які можуть виникнути при приготуванні (більшою мірою це відноситься до смаження).