Спеціальне харчування при патологіях шлунково-кишкового тракту – обов’язкова умова терапії. Якщо хворий не дотримується дієти під час хвороби, то медикаментозне лікування не принесе очікуваного ефекту. Поради досвідчених гастроентерологів допоможуть організувати лікувальне харчування під час загострення і ремісії гастриту.
Лікувальне харчування при гастриті
Гастрит-захворювання, викликане запаленням слизового епітелію шлунка. Лікувальна дієта при хворобі має визначальне значення. Загальні рекомендації щодо складання раціону хворих з діагнозом “гастрит” такі:
Меню при загостренні гастриту з підвищеною кислотністю
Гострий гастрит виникає на тлі зміни раціону і режиму харчування. У першу добу прояви хвороби організм реагує на больові відчуття за допомогою зниження апетиту. Фахівці радять в період загострення пити більше теплої рідини-води і неміцного чаю. Через 2-3 доби хворому призначається дієта.
Стіл № 1 включає:
- молочні та круп’яні супи;
- суфле з риби або нежирних сортів м’яса (курки, індички, телятини);
- картопляне, кабачкове пюре;
- злегка підсушений білий хліб;
- вершкове і рослинне масло в мінімальній кількості;
- киселі, чай і ягідно-трав’яні відвари без вираженої кислоти (шипшина, звіробій, ромашка та ін.) Допустимо додати в питво мед.
При приготуванні їжі необхідно зменшити споживання солі і повністю відмовитися від спецій. Страви не повинні надавати подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка.
Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю при ремісії
При хронічній формі гастриту з високим рівнем кислотності важливо витримувати щадний харчовий раціон, не допускаючи споживання страв, які можуть спровокувати загострення симптомів хвороби.
Загальні цілі спеціального харчування при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю полягають в наступному:
- усунення факторів роздратування шлунка;
- нормалізація секреторної функції шлунково-кишкового тракту;
- забезпечення організму збалансованим, повноцінним харчуванням.
У раціоні бажано присутність продуктів, що знижують кислотність шлункового соку (молока, вершків, геркулесової каші, вівсяного киселю). Для нормалізації мікрофлори шлунка і кишечника рекомендуються страви з брокколі.
Особливості харчування при гастриті зі зниженою кислотністю
Вироблення шлунком недостатньої кількості соляної кислоти-причина виникнення гастриту зі зниженою кислотністю. Нестача виділяється кислоти призводить до нетравлення шлунка, неповного засвоєння поживних речовин. В результаті цього виникає дефіцит корисних і поживних речовин, що несприятливо впливає на загальний стан організму.
Мета терапії при даному типі гастриту полягає в тому, щоб стимулювати вироблення кислоти, прискорити проходження їжі через шлунково-кишковий тракт.
Лікувальне харчування при зниженій кислотності досить різноманітно, а обмеження незначні. Хворому призначається стіл 1Б, що включає:
- рибу і пісне м’ясо;
- нежирні бульйони та супи;
- розварені каші;
- яйце;
- овочі, фрукти, соки;
- кисломолочні продукти (сир, кефір).
Під забороною жирна, копчена їжа, консерви, здоба, кремові торти і плодовоовочеві культури, що викликають бродіння і підвищений метеоризм (боби, горох, виноград, білокачанна капуста, редис). Так як незбиране молоко знижує кислотність, продукт краще не вживати, але можна додавати в каші.
Лікувальне харчування в поєднанні з медикаментозною терапією направлено на поступове усунення симптомів гастриту. Розумна дієта, дотримувана в період стійкої ремісії, сприяє відновленню функції підшлункової залози і поліпшенню травлення.
Пацієнтам з хронічним гастритом при виникненні факторів, що провокують психічне напруження (іспити, перевантаження на роботі, відрядження та ін.), доцільно завчасно перейти на дієтичне харчування, щоб не допустити загострення хвороби.