Харчування при цирозі печінки: дієта, меню і страви

Цироз печінки-це серйозне захворювання, під час якого печінка перестає виконувати свої функції, відповідно, хворому необхідно вести особливий спосіб життя, щоб підтримувати і розвантажувати печінку.


                                    Питание при циррозе печени: диета, меню и блюда

Найважливіше при хворобах печінки – дотримуватися дієти. Детальніше про харчування в цій статті.

Загальні правила харчування при цирозі печінки

Цироз печінки виникає внаслідок різних хронічних захворювань, це остання їх стадія, і лікуванню вона не піддається, на даний момент єдиний шлях до здорового життя – це пересадка печінки. Інші способи відносяться до підтримки оптимального стану і не допущення погіршення.

Нестача харчування під час цирозу може привести до втрати ваги і м’язової маси, що прискорює хід захворювання і викликає ускладнення.

Основні правила дієти хворого на цироз печінки:

  • Часте харчування, не допускати відчуття голоду;
  • Обов’язкові перекуси на ніч і ранні сніданки;
  • Вибудовувати харчування з урахуванням 35 ккал на 1 кг ваги на добу;
  • Обмеження солі, не більше 0,5 гр. на добу;
  • Вживати білок в продуктах або протеїновому харчуванні.

Особливості харчування на різних стадіях цирозу

При появі ускладнень і розвитку більш важкого ступеня захворювання необхідно змінити дієту.

Перше, що потрібно зробити, обмежити споживання солі до 0,2 гр. на добу і зменшення споживання рідин. Якщо поліпшень не спостерігається, від солі доведеться відмовитися взагалі, а на її заміну додати продукти з високим вмістом калію.

Дозволені продукти

При цирозі печінки дозволені наступні продукти:

  • Нежирне м’ясо;
  • М’ясо птиці;
  • Морська риба;
  • Печінка, нирки, курячі шлунки;
  • Яйця та бобові;
  • Нежирні молочні продукти;
  • Чай, кава, компоти, кисіль;
  • Зефір і мармелад.

Частково обмежені продукти

Як сказано вище, при дієті не заборонена сіль, але варто стежити за станом хворого, якщо в організмі затримується рідина, споживання солі слід обмежити. При захворюванні можна вживати фрукти, але якщо пацієнта турбує здуття живота, фрукти необхідно прибрати з раціону.

Заборонені продукти

Обов’язково потрібно виключити при цирозі печінки – алкоголь, його не можна вживати ні в якому вигляді.

З раціону слід виключити:

  • Ковбасу, сало, копченості;
  • Консерви;
  • Напівфабрикат;
  • Готові соуси;
  • Сири з високим вмістом солі;
  • Мариновані продукти;
  • Торти, печиво, хліб.

Приблизний раціон харчування на тиждень при цирозі

Хворому не можна робити великі перерви між прийомами їжі, розмір порцій не обмежений, хоча у хворих часто спостерігається втрата апетиту. Незважаючи на обмеження в продуктах, харчування має бути різноманітне. Нижче представлений прийом раціону на тиждень.

День тижня

Ранній сніданок

Сніданок

Обід

Полуденок

Вечеря

На ніч

Понеділок

Рисова каша з родзинками, зелений чай

Сир зі сметаною

Борщ, сметана, кава з молоком

Хлібці без солі з джемом

Стейк з риби, варений рис, кисіль

Кефір або нежирний сирок

Вівторок

Пшоняна каша, кава з молоком

Варене яйце

Суп на м’ясному бульйоні, компот

Печене яблуко

Відварна яловичина, картопляне пюре

Стакан молока

Середовище

Каша на молоці з горіхами, компот

Салат з огірків

Суп харчо, зелений чай

Желе з фруктового соку

Відварна курка з овочами, кисіль

Кефір

Четвер

Сирники, чай

Яйце некруто

Суп на курячому бульйоні, кисіль

Сухарі з медом

Запечена риба, відварений рис, чай

Молоко або сирок

П’ятниця

Каша вівсяна з молоком, кава

Салат зі свіжих овочів

Вуха, компот

Зефір або мармелад

М’ясо на пару, макарони, чай

Кефір

Субота

Гарбузова каша, чай

Варене яйце

Суп з квасолею на м’ясному бульйоні, кисіль

Банан або яблуко

Курячі шлунки з овочами, чай

Молоко або сирок

Неділя

Мюслі з йогуртом, кава з молоком

Овочевий салат зі сметаною і маслом

Суп з фрикадельками, чай

Сир

Картопляне пюре, гуляш, чай

Кефір

 

Рецепти страв

При лікуванні цирозу печінки слід готувати продукти щадними способами-на пару або варіння. Нижче представлено кілька рецептів, які можна готувати для хворих з цирозом печінки.

Гарбузова каша

Інгредієнти: гарбуз, молоко, цукор, пшоно, вершкове масло.

Спосіб приготування:

  • Очищаємо гарбуз від шкірки і насіння, порізати на маленькі шматочки;
  • Відварюємо гарбуз до готовності;
  • Прибираємо зайву воду з каструлі, подрібнюємо гарбуз блендером в кашу;
  • Додаємо в пюре молоко, доводимо до кипіння;
  • Додаємо пшоно, масло і цукор;
  • Помішуючи, варимо 15 хвилин.
  • Тефтелі з риби

    Складові: філе риби, варений рис, яйце, ріпчаста цибуля, томатна паста, вода, сіль.

    Спосіб приготування:

  • Рибу, рис і цибулю прокрутити через м’ясорубку;
  • В отриманий фарш додати яйце, сіль і томатну пасту за смаком;
  • Ретельно все перемішати і сформувати невеликі тефтелі;
  • Готувати на пару протягом 30 хвилин.
  • До тефтелі можна використовувати будь-який гарнір, картопляне пюре, рис або макарони.