Французів недарма вважають законодавцями моди на алкоголь в європейських країнах. У кожному регіоні виготовляють свої спиртні напої, відомі по всьому світу.
Серед класики французької культури пиття особливо варто відзначити сім алкогольних напоїв, традиційно вироблених в країні.
Коньяк
Названий на честь однойменного міста Коньяк (департамент Шаранта). Правила міжнародного ринку постановляють, що ця назва може бути застосовано тільки до напою, виготовленому саме там. Фортеця у коньяку традиційно становить 40 градусів, а п’ють його з кавою, сигарами або шоколадом. Витримують коньяк в бочках як мінімум протягом двох років.
Арманьяк
Арманьяк-місцевість у провінції Гасконь. Цей напій набагато старше коньяку, хоча дізналися про нього набагато пізніше, так як сама Гасконь знаходиться далеко від берега. Для приготування арманьяка вино переганяють і витримують в бочках, при цьому, витримка у нього набагато довше, ніж у коньяку. Фортеця у арманьяка теж вище-до 50 градусів. На виході виходить напій золотистого або бурштинового кольору, що має червоний відтінок. Запах у арманьяка може бути фруктовим, деревним або квітковим.
Вино
Майже 100% вин, вироблених у Франції, мають вищу якість. Елітні сорти вин виготовляють в Бордо. Вони можуть бути:
- червоний;
- білий;
- трояндовий;
- сірими (унікальний вид вина).
Вартість однієї пляшки становить від чотирьох євро і вище, а середня ціна варіюється від десяти до двадцяти Євро. Що стосується дорогих колекційних вин, їх вартість набагато вище.
Шампанське
Один з головних національних французьких напоїв, в основі якого лежать унікальний метод шампанізації і мікс з виноградних сортів тільки певного виду. Справжнє шампанське виготовляють тільки у Франції. Брют і екстра-брют – найбільш затребувані його різновиди, так як цукор в них міститься в мінімальній кількості. Смак у них вишуканий, пити їх легко, а аромат дуже ніжний. Витримують шампанське в погребі як мінімум 15 місяців.
Шартрез
Лікер на основі трав, зроблений за старовинними рецептами, яким вже більше чотирьохсот років. До складу шартреза входить близько ста різних трав та інших рослин.
Пиво
Смак у французького пива завжди дуже приємний і специфічний для країни. Є сорти французького пива, що нагадують бельгійське, а є незвичайні варіанти — наприклад, для приготування одного з сортів британського пива виробники використовують морську воду. Що стосується традиційного французького пива, тут варто особливо відзначити «бір де Гард» або «пиво з льоху». Це різновид Елю, що має інтенсивний, пряний трохи кислуватий смак.
Кальвадос
Місця виробництва кальвадосу-північно-західні Французькі регіони. Для отримання цього напою сидр переганяють два рази, а Регіон, офіційно має право на виготовлення кальвадосу — це Нижня Нормандія. Найпопулярніший кальвадос роблять з яблук, а й іноземці, і самі французи поважають також напій з груш. Витримка алкоголю в бочках становить мінімум 2 роки, а міцність напою — від 40 до 55 градусів.