Харчування після отруєння

Харчове отруєння-захворювання, спровоковане продуктами харчування, що містять токсини, бактерії або віруси. Його результатом стає порушення функцій шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. У рідкісних, важких випадках-навіть мозку.


                                    Питание после отравления

Найчастіше наслідки тривають недовго, а симптоматика зникає завдяки вживанню загальнодоступних лікарських препаратів. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен шостий житель планети щорічно мінімум один раз стикається з цією проблемою.

Причини та симптоми

Харчові отруєння виникають через вживання продуктів і рідин, що містять шкідливі бактерії і токсини. Продукти, які знаходяться в групі ризику-це:

  • морепродукти та риба;
  • м’ясо та домашні консерви;
  • молоко та яйця;
  • кондитерські вироби з кремом та ін.

Найбільш поширеними симптомами є:

  • спазми і болі в області живота;
  • діарея;
  • нудота і блювота;
  • слабкість;
  • висока температура.

Навіщо потрібна дієта

Інтоксикація негативно позначається насамперед на функціях шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки.

Лікування отруєння – це не тільки таблетки, але і очищаючі дієти. Правильне харчування позбавить від блювоти, діареї і болю в шлунку. Дієти забезпечать:

  • необхідна кількість білка для пошкодженої токсинами слизової кишечника, а також забезпечать знесилений організм вуглеводами;
  • нормальну гідратацію, тобто здоровий баланс рідини;
  • прискорення відновлення стінок кишечника, виключивши з раціону дратівливі фактори;
  • зменшення заповненості шлунка, що прискорить процес детоксикації і поліпшить загальний стан.

Залежно від типу і тяжкості отруєння, можуть призначатися і спеціальні дієти.

Загальні рекомендації такі:

  • Кращою їжею в першу добу після промивання шлунка будуть вода без газу, сухарі або галетное печиво. Важливо виключити будь-яку важку їжу, здатну спровокувати довгий переварювання або бродіння.
  • Починати урізноманітнити меню можна з другого або третього дня після чищення кишечника.
  • Категорично не рекомендуються фізичні навантаження.
  • Дієта при харчовому отруєнні: дозволені і заборонені продукти

    Перші кілька днів після інтоксикації не можна вживати гостру, солону, жирну, кислу їжу.

    Серед заборонених продуктів:

    • м’ясні бульйони;
    • страви з грибами;
    • овочі та фрукти (крім печених яблук);
    • будь-які горіхи;
    • кисломолочні продукти;
    • копчені вироби;
    • ковбаса;
    • будь-які консерви;
    • солодке;
    • житній хліб.

    Для якнайшвидшого відновлення краще підійдуть:

    • курячий бульйон;
    • каші без масла;
    • варені яйця;
    • сухарі з білого хліба;
    • страви з курки або індички на пару.

    
                                    Питание после отравления

    Скільки днів потрібно дотримуватися дієти?

    Тривалість дієти може бути різною, залежно від ступеня тяжкості. При важких отруєннях необхідні рекомендації лікаря в кожному конкретному випадку.

    Наслідки легких інтоксикацією рідко тривають більше одного тижня і припиняти дієту можна поступово після нормалізації стільця.

    Зразкове меню в перші дні

    Перший день зазвичай самий неприємний: блювота, діарея, загальна слабкість не сприяють появі апетиту. Тому краще пити багато рідини і дозволити організму виводити токсини природним чином.

    Починаючи з другого дня реабілітації, можна і потрібно починати потроху їсти: неміцний чай, сухарі або несолодкі бублики виявляться до речі. Якщо самопочуття дозволяє, підійде і овочевий бульйон або рідке картопляне пюре.

    На третій день до них можна додати трохи каші — вівсянки або рису. Важливо не забувати випивати не менше двох літрів рідини щодня. Це може бути і просто кип’ячена вода, і відвар, наприклад, шипшини.

    Меню для четвертого дня слід скласти з курячого бульйону, річкової риби або котлет з індичатини на пару.

    До кінця тижня в раціон можна додати варену ковбасу і сосиски, трохи фруктів і ягід, нежирний сир, йогурти, варені яйця. Від вживання смаженої їжі поки краще утримуватися.

    Харчові отруєння-це безсумнівний стрес для будь-якого організму. Але — з іншого боку, – хороша мотивація для того, щоб задуматися про власне здоров’я.

    Правильний вибір продуктів, контроль їх якості, умов зберігання і термінів придатності дозволить уберегти себе і близьких від неприємних і небезпечних захворювань.