Самий смачний французький крем-брюле: знаменитий десерт

Знаменитий на весь світ європейський десерт: самий смачний французький крем-брюле — вам запропонують скуштувати в кожному поважаючому себе кафе Франції.

Я шалено люблю цей ніжний вершковий пудинг (як його ще називають, з-за вершкового крему) з тонкою скоринкою карамелі, прикрашений смачними свіжими ягодами. Пам’ятаю, як дивилася французький фільм «Амелі», і в ньому головна героїня так любила цей десерт. Вона так смачно розбивала ложкою скоринку, що і мені захотілося навчитися його готувати. Пропоную сьогодні, згадуючи той смачний момент, приготувати і вам вдома цей чудовий десерт: все насправді елементарно просто. Приступаємо?

Необхідні інгредієнти

  • вершки (жирність не менше, ніж 33-35%) — 450 грам;
  • цукор пісок білий — 90 грам;
  • один середній стручок ванілі;
  • 4 курячих жовтка — приблизно 80 грам;
  • невелика щіпка солі;
  • коричневий цукор кристалічний (якщо немає, можна замінити білим) — для додання карамельної скоринки;
  • для прикраси: свіжа або заморожена ягода, пудра цукрова.

Самий смачний французький крем-брюле: покроковий рецепт

  • Беремо сотейник. Наливаємо всі вершки, що необхідно за рецептом, і додаємо до них третину всієї кількості цукру (30 грам). Потім зовсім невелику щіпку солі. Все гарненько перемішуємо лопаткою (я користуюся силіконової). Ставимо на плиту, і на середньому вогні доводимо майже до закипання, але не даємо при цьому вершків закипіти. Вершки періодично перемішуємо, щоб вони ні в якому разі не підгоряли.
  • Коли на поверхні вершків з’являться перші маленькі бульбашки, швидше прибирайте сотейник з вогню.
  • Тепер час дати вершкам ванільний смак і аромат. Для цієї справи підійде відмінний чином стручок ванілі. Але якщо у вас його немає, турбуватися зовсім не варто. Як альтернативу можна використовувати ванільний екстракт або ванільний цукор.
  • Так як я в цьому рецепті буду використовувати стручок ванілі, мені необхідно його розрізати на дві частини і, з допомогою ножа, витягти з нього насіння (по всій довжині стручки). Переносимо їх у вершки. Також сам стручок відправляємо в вершки.
  • Беремо харчову плівку і накриваємо сотейник. Залишаємо не більше ніж на 15 хвилин.
  • Тепер, поки вершки будуть стояти, займемося жовтками. В окремій мисці змішаємо три жовтки і цукор, що залишився (60 грам), віночком. Саме головне, все робити не поспішаючи і акуратно. Не намагайтеся сильно збити, і тим самим створювати велику кількість бульбашок. Вам потрібно на цьому етапі ретельно перемішати жовтки до однорідної маси.
  • Через 15 хвилин повертаємо сотейник з вершками на плиту на середній вогонь. Коли на верхньому шарі з’являться перші бульбашки, знімайте з вогню. Виймаємо стручок ванілі.
  • Тепер потрібно дуже тонкою цівкою акуратно вводити суміш з гарячих вершків перетерті жовтки з цукром. Однією рукою тримайте сотейник, інший перемішуючи віночком до однорідності. Але ні в якому разі не збивайте: не потрібно створювати зайву піну і бульбашки.
  • Тепер погляньте на отриману масу: там, де побачите піну, необхідно зняти ложкою. Ось і готова та маса, яку необхідно розлити по формочках.
  • Формочки вибирайте самостійно. Можна взяти побільше, а можна і менше. Тут головне — ваші уподобання. Я використовую круглі форми поменше: тоді, на мій погляд, крем-брюле виглядає більш естетично.
  • Потім підготуємо форму або глибокий лист, в якому будемо робити водяну баню. Вистилаємо Дно пергаментним папером, виставляємо на неї формочки. Тепер заповнюємо їх на дві третини підготовленою масою.
  • Для зручності можна використовувати поварешку або перелити масу в глечик і акуратно розлити по формах.
  • Потім заливаємо окріп в деко (або форму) на третину висоти формочок. Слідкуйте за тим, щоб в масу ні в якому разі не потрапила вода.
  • Розігріваємо духовку до 165*С. Ставимо десерт на 20-25 хвилин. Звичайно, час випікання десерту в духовці залежить від розміру форм. Якщо ви вибрали маленькі, тоді 20 хвилин буде достатньо.
  • Якщо ж формочки великі, тоді знадобиться більше часу. Також зверніть увагу на консистенцію, що отримаєте в результаті. Якщо ви хочете структуру щільніше (густе, як пудинг), час в духовці повинна бути довше. А якщо любите більш м’яке і кремове стан — тоді тримайте в духовці менше часу.
  • Десерт повинен в першу чергу схопитися по краях, знизу і зверху. А всередині залишитися плаваючим і нагадувати желе. Якщо ви візьмете і трохи встряхнете — побачите, як десерт буде колихатися і нагадувати желе. І, в результаті, ви отримаєте той ніжний, що тане в роті крем.
  • Після духовки викладаємо формочки з кремом на решітку і даємо йому повністю охолонути. Потім ставимо в холодильник на три-чотири години. Там він має повністю охолонути і остаточно схопитися.
  • І лише після холодильника, перед самою подачею, необхідно створити ту саму неповторну і незамінну хрустку карамельну обпалену скоринку.
  • Для цього беремо коричневий цукор, насипаємо наверх крему приблизно столову ложку. Потім перевертаємо і стряхиваем зайвий цукор. Якщо у вас немає коричневого цукру, замініть звичайним білим.
  • Далі беремо газовий пальник, виставляємо мінімальне полум’я протягом декількох секунд, плавим цукор.
  • Є ще два способи, як зробити скоринку. Ви можете поставити крем в духовку на верхню полицю і включити режим гриль. Через пару хвилин цукор розплавиться. А можете зробити, як мене навчила одна подруга: взяти спирт, сірники. Налити ложку спирту на цукор, підпалити і почекати, поки полум’я не згасне. Потім подавати, прикрасивши ягодами, до столу.
  • Повірте: ніжність супер смачного крем-брюле уб’є вас з першої ложки — обов’язково спробуйте його приготувати. Такий порційний десерт можна прикрасити смачними і яскравими ягодами — він дуже сильно порадує вас і ваших гостей. На нашому сайті можна знайти багато інших оригінальних, простих у приготуванні десертів. Готуйте з нами.

    Самый вкусный французский крем-брюле: знаменитый десерт

    Приємного апетиту!