Грецьке тісто філо користується величезною популярністю у всьому світі. Він дуже тонкий і повітряний. Тому страви з тіста філо виходять неймовірно ніжними і оригінальними. Основа нейтральна за смаком. Його можна використовувати для приготування різних солодких пирогів, булочок, тортів, а також всіляких солоних закусок у вигляді конвертиків. У тесті міститься невелика кількість жиру. Тому він низькокалорійний.
Як правило, тісто філо продається в замороженому вигляді. Тому перед приготуванням його необхідно повністю розморозити. В цьому випадку шари стануть еластичними і податливими в роботі. Звичайно, можна приготувати такий продукт самостійно. Але процедура досить складна і вимагає професіоналізму і вправності. Процес займає близько 3 годин. Ніяких спеціальних компонентів не потрібно. Всі компоненти основи можна знайти в найближчому супермаркеті. Тому, якщо у вас є бажання і час, то цілком можна приготувати тісто самостійно.
Розкішний штрудель з тіста філо
Якщо ви думаєте, які страви приготувати з тіста філо, то почніть з австрійського яблучного штруделя. У класичному розумінні ця солодка випічка являє собою пиріг з прозорого тіста з великою кількістю яблук, спецій і горіхів. Штрудель виходить неймовірно повітряним з найтоншою хрусткою скоринкою. Його прийнято подавати в гарячому вигляді, доповнивши кулькою морозива.
Для приготування австрійської випічки нам знадобиться готове тісто, щільні кисло-солодкі яблука. Важливо, щоб яблука не давали багато соку і зберігали свою форму після запікання в духовці. Тому плоди з «пухкої» м’якоттю не підходять. До складу начинки обов’язково входять родзинки без кісточок і спеції, які додадуть випічці особливий шарм.
Інгредієнти:
- Яблука – 3 шт;
- Тісто філо – 10 аркушів;
- Ізюм – 50 г;
- Оливкова олія – 3 ст.;
- Вершкове масло – 2 ч. л.;
- Тростинний цукор – 50 г;
- Кориця мелена – 1 ч. л.;
- Мускатний горіх – 1/4 ч. л.;
- Апельсиновий сік – 2 ст.;
- Волоський горіх – 2 ст.л.
Спосіб приготування:
- Почнемо процес приготування штруделя з підготовки родзинок, який потрібно залити холодною водою і залишити на 15 хвилин. Потім сухофрукти промивають, заливають окропом і витримують 5-7 хвилин. Вона повинна набрякнути і стати м’якою;
- Яблука вимийте, очистіть від шкірки, видаліть серцевину з плодоніжкою, наріжте кубиками середнього розміру або тонкими скибочками;
- На сковороді з високими бортиками розігрійте вершкове масло. Як тільки він розтане, додаємо в нього 2 столові ложки оливкової олії. У розігріту олію покласти шматочки яблука, спеції та апельсиновий сік;
- Родзинки відкиньте на друшляк. Коли зайва вода стече, відправляємо її до яблук;
- Подрібнюємо волоські горіхи і викладаємо їх до решти начинки. Варимо буквально 2-3 хвилини і знімаємо з вогню;
- Відкиньте начинку на друшляк. Сік, що виділився, не виливайте, а змішайте з оливковою олією, що залишилася;
- Деко перестелити пергаментним папером. Починайте викладати шари тіста філо один за одним. Кожен шар змащувати соком, змішаним з оливковою олією, посипати коричневим цукром. Тепер викладаємо нашу начинку по центру у вигляді прямокутника;
- Загорніть краю, починаючи з вузької сторони, а потім згорніть сам рулет;
- Змастіть верх штруделя вершковим соком. Надішліть тісто на 35 хвилин в розігріту до 190 градусів духовку;
- Готовий рулет посипаємо цукровою пудрою, нарізаємо шматочками і подаємо до столу, доповнивши кулькою ванільного морозива.
У класичному варіанті штрудель подається теплим. Але при використанні тіста філо воно виходить дуже хрустким і смачним, тому добре підходить в холодному вигляді.
Хрустка закуска з тіста філо
У Греції тісто філо використовується повсюдно. Досвідчені кухарі знають, що він підходить для приготування розкішних сніданків. Тісто доповнюється яйцями, сиром, овочами, ковбасними виробами та іншими компонентами. Склад начинки залежить від особистих уподобань. Наприклад, дуже смачні конвертики виходять з сиру, змішаного з зеленню і часником. Дуже багато варіантів закусок можна приготувати з включенням яєць, які виступають своєрідним соусом.
Є подібна закуска і у вірменській кухні. Вона називається йока. Для його приготування використовується тонкий вірменський лаваш. Але при роботі з тістом філо закуска виходить неймовірно ніжною і хрусткою. Саме тісто виходить дуже тонким. Тому його слід викласти на суху тарілку, потім доповнити начинкою і дуже акуратно покласти в розігріте рослинне масло. Тарілку краще нахилити так, щоб конверт сам ковзав в каструлю. Кількість шарів тіста філо береться з урахуванням кількості порцій. Звичайно ж, основа повинна бути повністю розморожена.
Інгредієнти:
- Тісто філо – 2 шари;
- Яйце куряче – 2 шт.;
- Шинка – 70 г;
- Твердий сир – 30 г;
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком;
- Сушена зелень – за бажанням.
Спосіб приготування:
- При приготуванні закуски ми працюємо дуже швидко, щоб основа не розмокла. Тому всі компоненти повинні бути зварені!
- Шинку нарізати дрібними кубиками або натерти разом з сиром на крупній тертці;
- Розморожений пласт тіста викласти на тарілку;
- У центр розбиваємо куряче яйце, викладаємо половину шинки, сир, сіль, перець, додаємо зелень. Скласти основу в конвертик;
- Швидко перекладіть заготовку на розігріте рослинне масло;
- Обсмажуємо нашу закуску з двох сторін до золотистої скоринки. Те ж саме виконайте з другим листом тіста.
Турецький Берек з сирною начинкою
Тісто філо активно використовується для приготування турецької випічки, яка виходить неймовірно ніжною. Пирогів існує величезна кількість, але не завжди є можливість приготувати їх з першого разу. Нижче представлений перевірений рецепт, який обов’язково вийде навіть у початківців господинь.
Турецький берек – це листковий пиріг із найтоншого тіста з сирною начинкою. Для приготування начинки нам знадобиться сир середньої жирності. Важливо, щоб вона не була занадто вологою. В іншому випадку тісто розмокне і стане досить мокрим. Доповніть сир бринзою. Перевага пирога в тому, що він готується з простих інгредієнтів. Тому він виходить бюджетним.
Інгредієнти:
- Тісто філо – 500 г;
- Сир 5% жирності – 150 г;
- Яйце куряче -3 шт.;
- фета – 250 г;
- Молоко – 250 мл;
- Рослинна олія – 250 мл;
- Газована мінеральна вода – 250 мл;
- Кріп – 1 пучок;
- Сіль – 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Сир натерти на тертці або розтерти виделкою до крихти. Те ж саме зробіть і з сиром. Змішуємо компоненти в мисці і додаємо до них подрібнений кріп. Посоліть за смаком. Якщо ми використовуємо досить солоний сир, то солити його не обов’язково. Начинка в будь-якому випадку не вийде занадто прісною. Але все залежить від особистих переваг;
- Деко, в якому ми будемо випікати пиріг, застеляємо пергаментним папером. Покладіть перший шар розмороженого тіста філо;
- В окремій мисці змішайте яйця з молоком і мінеральною водою. Як тільки маса стане однорідною, додаємо рослинне масло і знову збиваємо;
- Виливаємо ополоник нашої начинки на пласт тіста, викладаємо частину начинки. Зверху накриваємо начинку шаром тіста. Основа рветься при розкладанні. Тому не обов’язково, щоб шари були правильної форми;
- Чергувати шари начинки, начинки і тіста до тих пір, поки не закінчиться начинка;
- Верхню частину застеліть шаром тіста, наповніть пиріг залишилася начинкою. Тепер тримаємо нашу випічку пару годин;
- Коли пиріг повністю просочиться, відправляємо його запікатися на 30-40 хвилин в розігріту до 200 градусів духовку.
Під час випікання пиріг збільшиться в розмірах. При бажанні можна проткнути верхівку виделкою, щоб виходив пар. Але ця маніпуляція не є обов’язковою. Через велику кількість рослинного масла пиріг може здатися жирним. Але така специфіка турецької кухні: ситна і калорійна!